Nössemark

På en av kurserna i Haverö visade Mats Berglund ritningar på en ovanlig spelpipa från Nössemark i Dalsland. Johannes Holmquist hade gjort ritningen.  Pipan är donerad till Nationalmuseum och finns på Scenkonstmuséets depåer i Tumba. Johannes har gjort kopior av Nössemarkspipan och en finns på muséet och en annan i Nössemark.  Jag har gjort några pipor efter Johannes ritningar och det blev någon sorts D-dur där den översta tonen var svårspelad, förmodligen ligger hålet lite för nära labiet. Man kan undra över ursprunget till den här spelpipan. Det har vissa likheter med en del norska flöjter. Man blir inte riktigt klok på utförandet, den ser konisk ut men när man mäter djupen i hålen och bredden över hålen verkar den vara åtminstone till största delen cylindrisk.

Två pipor från Scenkonstmuséet. Överst är originalpipan från Nössemark och underst Johannes kopia.

Det finns en spelman i Nössemark, Freddy, som även skulle ha en annan gammal pipa. Jag besökte honom och hans granne Inger i Nössemark. Från Bengtsfors hade jag också sällskap av Jonatan Malm, hemslöjdskonsulent från Västra Götaland.  Freddys pipa liknade en Evertsbergspipa till utseendet men den var cylindrisk och mindre. Den hade 8 hål nu men från början hade det varit 6 hål. Det översta och nedersta hade man lagt till senare. Om man höll för dessa blev det en D-skala, mer sväv än dur. Pipan hade varit trasig runt munstycket och Freddy hade fått detta lagat av Alban. Freddy hade även en av Johannes Nössemarkspipekopior.

Freddys pipa

Freddy berättade även om en annan gammal pipa som skulle ha flyttats till Nationalmuseum. Jag hittade information om det i muséets anteckningar. 1891 skulle man ha inköpt denna från Strand vilket stämmer med Freddys information. Men själva pipan var tyvärr försvunnen. Jag letar vidare.